Îngrijire
Achimenisii sunt originari din din Mexic,America Centrală și America de Sud.
Achimenisii sunt plante ușor de îngrijit și rezistente la boli.Chiar și un grădinar începător poate să crească și să se bucure de florile acestei minunate gesneriaceae.Planta înflorește o perioadă lungă de timp din primăvară târziu și până în toamnă,depinde de la un soi la altul.
Trebuie să ținem seamă doar de unii factori
1. Mărimea ghivecelor și nr de rizomi
16-20 cm - 4-5 rizomi
12-15 cm - 2-3 rizomi
9-10 cm - 1 rizom
Mai mulți rizomi înseamnă concurență între plante.Aceasta duce la plante slabe cu puține flori și o perioadă scurtă de înflorire.Pământul din ghiveci nu va ajunge ca plantele care vor ieși din rizomi să se poată hrăni.Este important ca rizomii să fie plantați către suprafață și acoperiți cu 2-3 cm de pămâ
nt.Ar fi bine să fie așezați simetric,iar vârful rizomilor să fie 45 grade spre lumină.Așa vor găsi plantele mai ușor drumul spre suprafață.
2. Rizomii
Mărimea rizomilor nu contează.
Un rizom este o rădăcină,nu un cartof( bulb), așa că oricât de mic ar fi rizomul - o bucățică sau chiar și numai un solzișor poate duce la o plantă care înflorește.
Rizomii mai mari se pot rupe și apoi se plantează (o să fie mai multe plante).Dacă aveți rizomi mici sau aerieni sau numai un solzișor dintr-un rizom ar fi de preferat să-l acoperiți cu foarte puțin pământ ( un milimetru).
3. Tăierea ( ciupitul)
Ciupitul duce la scurtarea timpului de înflorire cu 10-15
zile.Se taie vârful plantelor când sunt la 2 cm.Acest procedeu duce la formarea unei plante mai compacte.Când observăm că planta are boboci nu o mai ciupim.
4.Locul
Până la formarea bobocilor plantele pot sta în soare ,așa o să avem plante mai compacte,iar distanță dintre frunze o să fie mai scurtă.Frunzele nu o să se ardă,dacă au o lumină puternică vor fi mai groase și mai verzi.Când se văd bobocii planta va fi ferită de soare și se asează la umbră.
5. Pământul
Este indicat orice fel de pământ ( ph 5,5-6,5) care poate fi amestecat cu nisip de râu.Nu se folosesc perlite!!! Dacă vreți să folosiți perlite acestea trebuiesc să fie pe fundul ghiveciului ,ca să nu împiedice dezvoltarea rizomilor.
6.Biosimulare
Se poate folosi un îngrășământ lichid ( Kaufland) o dată la două săptămâni atunci când planta începe să înflorească.
7.Aerul -circulația aerului
În mediul lor natural Achimenisii cresc în păduri umede,ferite de vânt și ploaie.De aceea achi au nevoie de o circulație bună a aerului.
8.Apa
Achimenisii se udă moderat ,cu apă călduță și fără calcar.
9.Temperatura
Suportă temperaturi diferite.Adevărata frumusețe si-o arată la o temperatură între 24-26*C.Atunci se dezvoltă cel mai bine si se pot observa intensivitatea culorilor,punctele ,dungile sau petele de culoare.La temperaturi de peste 40* C culorile pălesc,iar coroana o să fie mai mică ca de obicei.La temperaturi mai scăzute ( toamna) sunt Achimenisii care nu vor mai reuși să-și deschidă florile sau nu vor mai avea culorile din vară.
Căldura nu omoară achi ! Frigul în combinație cu un pământ foarte umed duc la putrezirea rizomilor, deci la moartea acestei gesneriaceae .
10. Repaus-pe timpul iernii
După ce înflorește ,toamna târziu se răsucesc frunzele.Atunci reducem udatul și după ce tulpina se usucă,rizomii se vor păstra uscați la o temperaturăîntre 3-12* C.În nici un caz nu-i lăsăm să înghețe.Din Martie-Mai rizomii se vor planta în pământ nou.
11. Înmulțirea prin rizomi
Se înmulțește prin rizomi, primăvara.
Unele soiuri Patents Major sau Harry Williams fac rizomi nu numai în pământ ci și la suprafața pământului (aerieni).Rizomii aerieni se vor planta la fel ca și ceilalți .
Înmulțirea prin frunză
Se rupe o frunză (vara)și se plantează în pământ.Pentru a menține umiditatea se acoperă cu o pungă de plastic și se leagă.La o temperatură de 20-23* C ( fără soare) în cam 4-6 săptămâni va face rădăcini.
Înmulțirea prin lăstari
Achimenisii se pot înmulți și prin lă
stari.Se taie unul sau mai mulți lastari (vara) și se lasă la înrădăcinat în apă,la o temperatură de 20-23* C fără soare direct.În 14-21de zile se pot observa rădăcinile.
IMPORTANT
Diferențele de lumină,căldură și aer au influență asupra culorii florilor aceluiași soi !
Sper că aceste informați să vă fie folositoare ,și să avem plante mai frumoase și mai sănătoase anul acesta !
Orice informație în plus este binevenită!
Condițiile de cultivare a achimenișiilor nu-mi aparțin, le-am tradus de pe site-ul german roterpaprikagarten.de Puteți să-l vizitați cu încredere și bucurie :))